Je bent je bruiloft aan het regelen. Daarbij maak je heel wat kosten aan de locatie, bruidsjurk, trouwambtenaar, catering enzovoorts. Wat gebeurt er als er iets misgaat? Dan ben je normaal gesproken al dat geld gewoon kwijt, of je moet in ieder geval een gedeelte daarvan betalen. Daarom zijn er bruiloftsverzekeringen in het leven geroepen, die de schade vergoeden en zorgen dat, als je bruiloft niet door kan gaan of moet worden verzet, je geen geld kwijtraakt. Maar zo’n verzekering is niet gratis en het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: deze 5 zaken moet je in overweging nemen voordat je je verzekering afsluit!
1. Sommige zaken worden niet gedekt
Vrijwel alle ongelukken worden gedekt, net zoals schade aan gebouwen of als bijvoorbeeld de trouwlocatie is beschadigd door slecht weer of brand. Ook als jij de dag voor je bruiloft je been breekt of als je moeder van de trap valt wordt dat gedekt. Er is echter een heel grote MAAR: bestaande ziektes worden niet gedekt. Is jouw oma bijvoorbeeld al een poosje ziek en wil je daarom de verzekering afsluiten, zodat je de bruiloft kunt uitstellen als dat nodig blijkt? Dan geldt de verzekering hiervoor niet! Ook geldt de verzekering niet als jouw moeder een migraine aanval krijgt en niet aanwezig kan zijn. Hou hier dus rekening mee!
2. Het afwikkelen van de verzekering
Het afwikkelen van de verzekering kost soms heel wat tijd. Een expert moet bepalen of jullie echt alles in het werk hebben gesteld om de bruiloft toch door te laten gaan. Daardoor kan het wel een halfjaar duren voordat je eindelijk je geld terugkrijgt – en dat kan oplopen tot twee jaar!
3. De dekkingstijd
De dekking van de verzekering geldt meestal alleen voor de huwelijksdag. De dag begint dan om 0:00 en loopt tot 24:00. Wat betekend dat schade die tijdens het trouwfeest wordt veroorzaakt ná dit tijdstip alleen wordt vergoed als het valt onder je gewone WA verzekering.
4. Bereddingskosten
Soms loopt het allemaal net even anders. Hoor jij bijvoorbeeld twee dagen van tevoren dat de locatie niet beschikbaar is omdat het gebouw is afgebrand? Dan moet je volgens de verzekering alles in het werk stellen om de dag toch door te laten gaan. Wanneer je daar extra kosten mee maakt, worden die wel gedekt. Dus als jij snel een andere locatie weet te regelen, maar dat kost jou extra geld, dan dekt de verzekering dat. Anderzijds: als jij helemaal geen poging doet om een vervangende locatie te regelen kun je in gebreke worden gesteld en kan de verzekering weigeren de schade uit te keren.
5. Kosten bij het afsluiten van de verzekering
Een bruiloftsverzekering is niet bepaald gratis. Vaak betaal je 1-3% van de verzekerde waarde. Dat komt meestal neer op zo’n 150-300 euro. Controleer altijd of de genoemde prijs inclusief of exclusief BTW is! Dat kan nogal veel verschil maken namelijk.
Hoewel we hier een aantal dingen hebben genoemd die niet gedekt zijn, betekend dat niet dat er niks gedekt wordt. Je bent wel verzekerd tegen veel problemen, zoals ongelukken of het uitbreken van brand. Wil jij een bruiloftsverzekering afsluiten? Hier vind je een voorbeeld van een verzekeringspolis. Let er dan ook even op of het weer onder de verzekering valt. Meestal met je voor slecht weer een extra verzekering of een speciale verzekering afsluiten. Maar dan kun je dus ook je bruiloft uitstellen als het regent, koud is, stormt of vriest. Vooral in de winter geen slecht idee, want het kan voorkomen dat je de bruiloft moet afzeggen omdat het te glad is om te reizen zodat de gasten niet kunnen komen…