Receptie Praktische zaken

Bruiloft receptie: 7 originele ideeën

Een bruiloft receptie is eigenlijk een beetje een standaard feestje geworden. Het is altijd hetzelfde: een zaaltje met wat versiering, muziek (als je geluk hebt is er een DJ). Misschien zijn er wat familieleden die een leuk stukje opvoeren. Er is wat taart, iedereen krijgt wat te drinken, als je geluk hebt mag je even ‘hallo’ zeggen tegen het bruidspaar en dat is dan dat. Leuk? Natuurlijk: een receptie is altijd leuk en gezellig. Maar het is niet erg origineel. Hier vind je 7 interessante, originele manieren om een bruiloft receptie te houden. Hou hier rekening mee in je planning, zodat je er uitgebreid van kunt genieten. Zo hebben jouw gasten iets om over na te praten!

Hawai-slingers

Veel mensen die naar een receptie gaan klagen óf over lange wachtrijen (het duurde úren voor we bij het bruidspaar waren) of dat ze het bruidspaar niet eens gesproken hebben. Tijdens een receptie heb je eigenlijk de keus: ofwel staat er een lange wachtrij, maar komt wel iedereen bij het bruidspaar, ofwel mag iedereen tegelijk naar binnen en raakt het bruidspaar de kluts kwijt over wie ze wel of niet hebben gesproken. Dit kun je voorkomen door bij de ingang de gastheer of -vrouw te voorzien van een flinke stapel hawai-slingers. Het bruidspaar neemt deze over van de gasten terwijl ze een babbeltje maken. Zo sla je drie vliegen in een klap: het bruidspaar weet precies wie ze wel en niet gesproken hebben, er is geen wachtrij en het is grappig en origineel!

Originele hawai-slingers voor de gasten van de bruiloft receptie

2. Popcorn bar

Een  receptie is best heel leuk, vooral vanwege de stukjes die worden opgevoerd. Maar daar zomaar zitten met een lege maag is natuurlijk niks. Daarom is het leuk als er een mooie popcorn-bar is geregeld. Met een bakje popcorn kun je zelfs lachen om de meest saaie anekdotes die worden opgevoerd. Een wijnbar is ook een leuk en origineel idee, maar aangezien de meeste receptiegasten waarschijnlijk met de auto zijn is het misschien niet erg praktisch… Een tapas-buffet met kleine hapjes of een snoep-buffet is wel erg leuk voor de gasten!

Mooi versierde feesttafel met popcorn en hapjes - shutterstock.com

3. Wegwerp-camera’s met briefjes

Wegwerp-camera’s zijn goedkoop. Zó goedkoop, dat je elk gezelschap er wel een kunt geven. Plak op elke camera een briefje met een beschrijving van wat de bedoeling is. Zo kun je sommige gasten erop uit sturen om details te fotograferen (bloemen, stukjes taart), andere gasten om zoveel mogelijk ‘etende gasten’ te fotograferen en ga zo maar door. Door uiteenlopende, grappige opdrachten te geven hou je je gasten op een leuke en originele manier bezig en hebben jullie op het eind een heleboel leuke foto’s van de receptie.

Laat de bruiloft receptie gasten foto's maken van bijzondere momenten van het feest

www.specialmoments.info

4. Spellen op de receptie

De receptie draait vaak alleen maar om het bruidspaar. Echter, als je een echt leuke receptie wilt, moet er ook aandacht zijn voor de gasten. Dit zou je kunnen doen in de vorm van spellen. Is er weinig tijd (bijvoorbeeld een uurtje) dan kun je kiezen voor leuke oud-Hollandse spelletjes zoals zaklopen, ringwerpen of sjoelen. Zorg dat er overal scoreborden zijn, zodat je achteraf kunt zien hoe je familieleden / vrienden / kennissen hebben gespeeld. Heb je meer tijd tijdens de receptie en ben je gek van spellen? Zet dan een flinke stapel kaart- en bordspellen neer en laat je gasten zo samen spelen.

Spelletjes tijdens de receptie

www.inkedweddings.com

5. Origineel gastenboek

Een belangrijk onderdeel van de receptie is het gastenboek. Zorg dus dat dat op zijn minst origineel is. Het liefst een in het oog springend iets, wat iedereen zich zal herinneren. Zo is het helemaal in om namen op een spiegel of schilderijlijst te laten schrijven. Ook tuinmeubels zijn een geliefd gastenboek. En wat dacht je van de WC-deur? Dit is vooral een leuk en origineel idee, want het bruidspaar zal dan elke dag wel een paar keer kunnen genieten van het lezen in het gastenboek!

WC-deur als gastenboek bij de receptie

www.dailymail.co.uk

6. Locatie versieren

De receptie-locatie moet ook origineel zijn. Een saai zaaltje is niet waar mensen graag naartoe komen. Echter, niet iedereen heeft de luxe om een boeiende zaal in een kasteel af te huren. Een leuke oplossing? Vraag de gasten om versiering mee te brengen, zoals ballonnen, slingers en bloemen. Laat hen op die manier zelf de zaal versieren, zodat tegen het einde van de receptie de zaal prachtig versierd is.

Decoraties in de feestzaal

www.bydeals.net

7. Creatief aan de slag

Een super origineel idee om je gasten aan het ‘werk’ te zetten tijdens de receptie: laat hen creatief iets maken. Dit kan vanalles zijn: van het maken van kleine origami-vormen met hun naam erop tot het beschilderen van een enorm schilderij. Ook leuk: een aantal grote emmers met behangplaksel een een fikse stapel oude kranten. Laat elke gast wat bladzijden van de kranten natmaken in behangplaksel en bij elkaar plakken. Zo krijg je een gigantische vorm van papier-maché – helemaal gemaakt door jullie receptie-gasten. Zet er wel emmers met schoon water bij, anders loopt iedereen met plakkende handen rond.

Vorm van papier-maché maken met de gasten

www.marygordon.blogspot.com

Deze 7 originele bruiloft receptie ideeën helpen je om van je receptie een geslaagd feestje te maken! Je gasten zullen zich welkom en gewaardeerd voelen – en er zal zeker worden nagepraat over zo’n geweldige receptie. In ieder geval zal niemand kunnen beweren dat jullie receptie saai was…