Diner De Grote Dag Trouwbenodigdheden

Bruidstaart zelf maken – handige tips!

Bruidstaart zelf maken met rode rozen

Het raakt steeds meer ‘in’ om je bruidstaart zelf te maken. Je kunt natuurlijk ook een mooie bruidstaart voor de bruiloft van je vriendin, je zus of iemand anders in je kennissenkring maken. Je bespaart er heel wat geld mee, want de gemiddelde bruidstaart kost toch al snel tussen de 400 en 800 euro! Maar waar moet je allemaal aan denken bij het zelf maken van een trouwtaart? Wij geven je acht praktische tips!

1. Begin op tijd met overleg

Het klinkt heel mooi om een bruidstaart zelf te maken. Maar ongeacht voor wie je het doet – voor jezelf of iemand anders – zul je op tijd moeten beginnen. Maak je hem voor iemand anders, dan begin je al een paar maanden voor de trouwdag met overleggen hoe de taart eruit moet zien en welke smaak hij moet krijgen. Zeker als er een thema is bij de bruiloft, is het belangrijk dat de taart er goed bij past. Ook als de taart voor je eigen bruiloft is, kun je niet vroeg genoeg beginnen! De tijd gaat sneller dan je denkt en je wilt er geen haastklus van maken.

Deze mooie roze bruidstaart moet wel in de smaak vallen

Overleg de lay-out van de taart vóórdat je begint. Bron: www.perfect-wedding-day.com

2. Welke trouwtaart kun je zelf maken?

Bedenk welke taarten je wel en niet zelf kunt maken. Wees je bewust van wat je wel en niet kan en oefen desnoods als je een ambitieus plan hebt opgevat. Natuurlijk ziet een trouwtaart met marsepein er fantastisch uit – maar kun je dat ook zelf? Je kunt ook kiezen voor ‘simpele’ taart, zoals een mooie kwarktaart of aardbeientaart. En natuurlijk zijn ook cupcakes op bruiloften populair. Maak het jezelf niet al te moeilijk, want als je de lat te hoog legt kan het resultaat tegenvallen.

Bruidstaart zelf maken met rode rozen

Ambitieus, maar ls je de tijd hebt is dit een geweldige taart. Bron: www.blistree.com

3. Voorbeelden van je ideale bruidstaart

Bij de voorbereiding voor het bakken van de trouwtaart, begin je met het zoeken naar afbeeldingen. Er zijn trouwtijdschriften die foto’s van taarten hebben, maar je kunt natuurlijk ook op internet zoeken. Ook hierbij geldt: leg de lat niet te hoog. Je plan moet realistisch zijn, want anders kom je in de problemen. Is de taart niet voor jezelf, kies dan een aantal foto’s uit van taarten die je zou kunnen maken en laat ze zien aan het bruidspaar. Overleg altijd met degene voor wie je de bruistaart gaat maken, zodat je teleurstelling voorkomt.

Hoge bruidstaart met patronen

Voorbeelden van taarten zijn handig om te overleggen. Bron: www.szerelempark.hu

4. Zoek een goed recept

Verschillende taarten hebben verschillende recepten. Zoek een recept dat geschikt is voor de taart die jij in gedachten hebt. Houd bij het bakken van cupcakes er rekening mee dat de aantallen flink uiteen kunnen lopen en dat ook het formaat van de cakejes een rol speelt. Controleer maten en gewichten en check ze daana nog een keer: een foutje in de verhouding kan een taart flink bederven.

Beslag maken voor de trouwtaart

Voorbereiding en recept vormen de basis voor een lekkere taart. Bron: www.bakethiscake.com

5. Maak een oefentaart

Wil je een bruidstaart zelf maken, dan moet je zeker zijn van je zaak. Maak een oefentaart, zodat je verschillende dingen van tevoren te weten komt. Zo is het belangrijk om te bekijken hoe lang de voorbereidingen duren, hoe lang de taart in de oven moet, welke smaak hij krijgt en of de textuur wel klopt. Pas als je de taart van tevoren hebt geoefend, weet je wat je kunt verwachten en weet je of je plan echt realistisch is. Je hoeft de oefentaart natuurlijk niet perse te laten zien aan het bruidspaar als je wilt dat het een verrassing blijft.

Zelf maken van de trouwtaart moet je oefenen

Pas als je in het echt oefent, weet je of je het kan. Bron: www.epicurious.com

6. Doe voorbereidingen zo lang mogelijk van tevoren

Natuurlijk kun je sommige dingen niet te lang van tevoren doen. Toch kun je heel veel dingen wel ruim van tevoren al uitvoeren, zelfs meer dan je zou denken. Maak je bijvoorbeeld een taart met marsepein-afwerking, dan kun je de lagen cake alvast bakken en invriezen. Wanneer je ze kort van tevoren ontdooit heb je meteen je basis klaarstaan, wat je enorm veel tijd kan besparen op het laatste moment. Ook kleine marsepeinen figuren kun je al van tevoren maken en in de koeling bewaren. Gekoeld marsepein is enkele maanden houdbaar. Cupcakes kun je ook ruim van tevoren maken en invriezen. Uiteraard doe je de afwerking en de toevoeging van bijvoorbeeld slagroom pas nadat de cakejes weer ontdooit zijn.

Cupcakes zijn ook mooi tijdens een bruiloft

Als je de cupcakes invriest, kun je ze kort van tevoren mooi opmaken. Bron: www.recipegirl.com

7. De finishing touch

Een bruidstaart zelf maken is geen klein karwei. De taart moet perfect zijn, ongeacht voor wie je hem maakt. Daarom controleer je alles driedubbel. Niet alleen voor en tijdens het bakken, maar ook erna controleer je alles. Laat altijd even iemand meekijken, want een ander ziet vaak dingetjes die je zelf over het hoofd hebt gezien. Staat er tekst op de taart? Controleer die dan nog een keertje extra. Het zal niet de eerste keer zijn dat er op een groots moment een spelfout opduikt – met soms wel erg gênante gevolgen!

Het aansnijden laat zien of de lagen zijn gelukt

Vooral de lagen van de taart moeten goed zijn gelukt. Bron: www.polkadotbride.com

8. Foto’s maken

Is de trouwtaart voor jezelf of voor iemand die je goed kent, dan is het superleuk om foto’s te maken tijdens het bakproces. Minimaal één leuke of grappige foto van het bakken moet in de herinneringen-doos van deze bruiloft terecht komen. “The making of…” moet minimaal een paar foto’s bevatten van hoe je staat te prutsen, te hijgen en te zweten om je meesterwerk af te maken. Momentjes dat je met het deeg in je haren en bedekt met bloem in de weer bent, of je eerste kunstwerk van marsepein in elkaar zet mogen niet gemist worden!

Foto's tijdens het bakken van de taart zijn leuk voor later

Actiefoto’s zijn voor jezelf en voor degene voor wie de taart bedoeld is erg leuk. Bron: www.livestrong.com

Een bruidstaart zelf maken is een fantastisch karwei als je houdt van bakken. Het geeft je alle ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. Figuren, vormen, smaken, decoraties… Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het toepassen in een bruidstaart. Hou je rekening met de acht tips die we je hebben gegeven, dan kun je zonder problemen een trouwtaart zelf maken. Fantastisch toch!?