Entertainment Muziek Praktische zaken Receptie Tips

Het beste alternatief voor de openingsdans: 10 ideeën

De openingsdans is voor de één een superhip gebeuren, waarbij het niet gek genoeg kan gaan. De ander lopen de rillingen over de rug. Wil je wel of geen openingsdans? Je staat natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling. Sommigen kiezen daarom voor een gemakkelijk schuifelnummer, ze schuifelen even een rondje met zijn tweetjes en dan roepen ze iedereen de dansvloer op. Dat is een oplossing, maar wel vrij saai. Er zijn ook alternatieven waarbij je niet eens een openingsdans hoeft te doen. Zoek jij een leuk en origineel alternatief voor de openingsdans? Dit zijn 10 bijzondere ideeën!

1. Open de dansvloer chique

Een goed alternatief voor de openingsdans, is het openen van de dansvloer voor iedereen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door (een deel van) de dansvloer af te zetten met een mooi, breed lint. Samen knippen jullie het lint door (met een dramatisch muziekje op de achtergrond) en daarmee openen jullie de dansvloer voor alle gasten.

2. Laat anderen de openingsdans doen

Laat de ceremoniemeester weten dat jullie het leuk zouden vinden als hij / zij iets organiseert met anderen. Het is bijvoorbeeld heel leuk om de bruidsmeisjes of de vrijgezelle vriendengroep iets te laten instuderen. Hoef je mooi niet zelf de dansvloer op en hebben jullie toch een bijzondere opening. Wel even eraan denken dat de mensen die hiervoor gevraagd worden het wél leuk moeten vinden.

3. Openingsdans met meerdere stellen

Een openingsdans hoeft niet perse een probleem te zijn. Het grootste probleem is de aandacht die jullie krijgen. Dat kun je oplossen door meerdere stellen te vragen om ook te dansen. Nodig bijvoorbeeld bevriende stellen uit op de dansvloer, vraag jullie wederzijdse ouders en ga zo maar door. Of organiseer een openingsdans met ‘vreemde’ koppels, bijvoorbeeld schoonzoon met schoonmoeder, schoondochter met schoonvader enzovoorts.

4. Polonaise

Maak van de openingsdans een polonaise. Start met zijn tweeën en tik iemand aan. Diegene komt mee en tikt ook weer iemand aan. In no time is iedereen aan het dansen en jullie staan er niet alleen voor. Kies hiervoor wel een geschikt nummer, bijvoorbeeld een carnavalshit. Daarna kunnen jullie natuurlijk overgaan op andere muziek.

5. Toespraak

Je kunt de openingsdans overslaan en in plaats daarvan een korte toespraak doen. Jullie komen binnen op spectaculaire muziek. Dan neem je de microfoon en je bedankt alle mensen dat ze gekomen zijn. Misschien nog even wat bijzondere mensen bedanken. En vervolgens: dames en heren, de dansvloer is geopend!!

6. Lichten dimmen

Wat heel goed werkt om de aandacht af te leiden: zorg dat de lichten dimmen en laat de DJ de muziek langzaam opschroeven. Mensen snappen vanzelf wel dat er gedanst mag worden. Eventueel kan de DJ ook de dansvloer openen door het om te roepen: ‘let’s dance!’.

7. Aanstekers

Kom plechtig binnen met een mandje aanstekers. Deel deze uit aan de gasten, neem er zelf een en dim het licht. Laat de DJ het nummer You’ll never walk alone’ spelen en voilà: je hebt een dramatische opening zonder dansen! Dit is een wat gewaagde opening, gezien eventueel brandgevaar. Overleg dit dus met de locatiebeheerder!

8. Professionele dansers inhuren

Willen jullie wel graag kijken naar een echt goede dans, maar willen jullie zelf niet dansen? Dan huren jullie gewoon professionele dansers in. Zij kunnen op een heel bijzondere manier dansen (meestal allerlei stijlen) en het publiek zal het fantastisch vinden. Hoeven jullie ook zelf de dansvloer niet op!

9. Solo of duet zingen

Willen jullie niet dansen, maar wel zingen? Dan zingt een van jullie, of zingen jullie samen, een mooi nummer. Of jullie vragen een of meer van de gasten die goed kunnen zingen om er wat moois van te maken. Zo wordt de dansvloer op een mooie, ontroerende en originele manier geopend.

10. Laat de dansvloer openen na het laatste stukje

Als er grappige stukjes worden gedaan door de gasten, dan kun je de ceremoniemeester vragen om door te geven aan de laatste mensen die een stukje doen, dat zij de opening van de dansvloer verzorgen. Hij geeft daarbij expliciet aan dat jullie geen openingsdans willen doen – en de mensen die het stukje doen kunnen dit mooi erin verwerken. Voila: jullie weten nog niet hoe, maar de dansvloer wordt in elk geval niet geopend met jullie dans.

Als je niet wilt dansen, zijn er genoeg alternatieven te vinden. Vaak zit het probleem niet eens in het dansen zelf, maar in het feit dat je vol in de schijnwerpers staat. Natuurlijk kan het helpen om dansles te nemen zodat je geen flater slaat. Maar wil je niet dansen, dan zijn dit toch tien super originele en leuke ideeën om de dansvloer op een alternatieve manier te openen.