Aanzoeken

Als je omgeving het niet eens bent met wie je trouwt

Trouwen is prachtig. Je besluit om elkaar, ten overstaande van je vrienden en familie het ja-woord te geven en eeuwig trouw aan elkaar te zijn. Toch kan de stap om te vertellen dat je gaat trouwen, best groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin je vrienden niet achter je partnerkeuze staan of ouders die je seksuele voorkeur niet begrijpen. Andere redenen kunnen zijn dat je ouders of vrienden je partner niet accepteren op gebied van religie of levensstijl. Wellicht vinden mensen in je omgeving trouwen helemaal niet nodig. Toch wil je graag al je vrienden en familie om je heen hebben op de grote dag, dus zal je het moeten vertellen. In dit artikel lees je hoe je voor jezelf kunt kiezen in deze spannende periode, maar ook hoe je het beste een moment kiest om je aankondiging te doen.

Het is jouw dag

Vergeet niet dat jouw trouwdag om jullie draait. Wat je ouders ook zeggen: het is jouw dag. Raap al je moed bij elkaar en denk er goed over na of het handig is om je partner mee te nemen of niet. Wanneer je zeker weet dat de boodschap goed zal vallen, maak je er een mooi moment van. Voor personen in je omgeving die denk je moeite zullen hebben met jullie huwelijk, houd je het wat kleiner. Bereid je op de ergste reactie voor, dan kan het alleen meevallen. Ga wel voor je eigen geluk. Trouwen doe je niet voor niets en als je dat echt wilt, dan zullen zij die op jou vertrouwen meegaan in je geluk.

Kies een geschikt moment

Even tussen neus en lippen door vertellen dat je gaat trouwen is misschien niet handig. Evenals aankondigen met confetti en ballonnen bij een oma die het niet leuk vindt dat je met iemand van hetzelfde geslacht gaat trouwen past niet echt. Pas je niet aan, aan de situatie, maar bedenk welke impact het heeft als jij je boodschap brengt. Bereid je omgeving voor door het woord trouwen af en toe te laten vallen. Zo weet je omgeving dat je er mee bezig bent en zal de shock voor een aanzoek wellicht minder zijn.

Wacht niet te lang

Een bruiloft plan je vaak een jaar van te voren. Een heel erg bijzondere tijd! Wacht niet tot drie maanden voor de trouwdag tot je je verhaal doet aan dat ene lastige familielid. Vertel het zo snel mogelijk, dan kunnen je gasten er zo lang mogelijk aan wennen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het moment. Vertel het niet in de glorie van het aanzoek, wacht tot het idee een beetje is bezonken zodat je niet kan reageren vanuit je eerste emoties.

Laat je geluk niet van een ander afhangen

Tenslotte is de kern van dit verhaal, dat je moet doen waar jij gelukkig van wordt. Je kiest niet voor niets voor een partner en je omgeving gaat ook echt inzien waarom jullie zo van elkaar houden. Doen ze dat niet? Dan bepalen ze jouw geluk. Trouwen is een ‘dingetje’ wanneer het gaat om wie je wel uitnodigt en wie niet, maar jij doet er alles aan om iedereen in je omgeving die je dierbaar is, aanwezig te laten zijn. Willen die personen dat niet om redenen waar jij het niet mee eens bent? Dan is er geen stoeltje voor ze vrij op jullie gelukkigste dag van je leven.