Fotografie

Alles wat je moet weten van een trouwfotograaf

Het is gelukt! Je hebt een trouwfotograaf gevonden voor jullie bruiloft. Je denkt dat dit de geschikte persoon is om jullie huwelijk te fotograferen en je hebt afgesproken om jullie trouwdag te bespreken. Iedere fotograaf is anders, dus het is belangrijk dat je elkaar goed begrijpt in het gesprek. Dit zijn vragen die je kunt stellen aan je fotograaf:

Vraag naar de ervaring

Hoeveel bruiloften heeft de fotograaf al gehad? Kun je recensies lezen van andere bruiden? Wanneer je de foto’s heel belangrijk vindt, is het van belang dat je een ervaren fotograaf hebt rondlopen op jullie dag. Een startende fotograaf is ook goed, maar kent wellicht nog niet alle fijne kneepjes van het vak. Vraag ook of de fotograaf de locatie kent waar je gaat trouwen en of hij of zij eens mee wilt om de locatie te bekijken.

Vraag of je een wensenlijst mag doorgeven

Misschien tref je een fotograaf die perfect de mooie momenten kunt vastleggen. Andere fotografen dien je op de hoogte te brengen van jouw wensen. Vraag of je een wensenlijst mag doorgeven van specifieke moment waar je een foto van wilt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer jullie “Ja, ik wil” zeggen of wanneer jullie naar buiten lopen.

Hoelang is de fotograaf aanwezig?

Hoelang is de fotograaf aanwezig op jullie bruiloft? Wat kost een uur extra? Wat als de dag toch eerder is afgelopen dan gepland? Wat fotografeert de fotograaf? Wil je dat de fotograaf bij het opmaken ’s morgens al aanwezig is of pas bij de ceremonie? Wat doet de fotograaf tijdens het eten, enzovoort. Belangrijke vragen om te stellen!

Hoeveel foto’s krijg je?

Hoe krijg je de foto’s? Wanneer krijg je de foto’s? Krijg je een preview te zien op jullie trouwdag? Krijg je alle foto’s, mag je zelf kiezen? Maakt de fotograaf ook een trouwalbum of moet je dat zelf doen? Heeft de fotograaf voorbeelden van de fotoalbums die hij of zij al heeft gemaakt? Zijn daar kosten aan verbonden? Genoeg vragen omtrent de aanlevering van de foto’s! Stel ze allemaal!

Is er een tweede fotograaf?

Komt de fotograaf alleen? Is er een tweede fotograaf die er eventueel bij geboekt kan worden? Hoe zorgen de fotografen ervoor dat ze niet in elkaars beeld lopen? Wat kost een tweede fotograaf? Zijn de foto’s dan genomen en bewerkt in dezelfde stijl?

Wanneer betaal je?

Wat kost de fotograaf? Welke pakketten zijn er aanwezig? Betaal je vooraf, achteraf? Doe je aanbetaling? Wat als je de foto’s niet mooi vindt, betaal je extra voor extra foto’s? Belangrijk om te weten en om rekening mee te houden in het budget.