Trouwringen Ceremonie Tradities

Aan welke hand draag je je trouwring?

Er is soms wat onduidelijkheid over. Draag je je trouwring rechts of links? En hoe zit dat dan met je verlovingsring? Het is natuurlijk wel een item waar je mee wil showen dat je verloofd of getrouwd bent, dus je wil ‘m misschien graag dragen zoals het hoort. Om te beginnen, er zijn niet echt regels, maar eerder tradities en je kunt een trouwring dragen volgens geloof en cultuur.

Om welke vinger moet de trouwring?

Trouwen begint met een verloving en een verlovingsring, die normaal gesproken om de ringvinger aan de linkerhand gedragen wordt. Tijdens de ceremonie doet je aanstaande echtgenoot de ring om de ringvinger van je linkerhand. Na de ceremonie wordt de verlovingsring meestal weer af gedaan en de trouwring om gedaan. De verlovingsring gaat dan om de ringvinger van de rechterhand. Het idee dat je de trouwring om je ringvinger van je linkerhand doet komt van de Romeinen en Egyptenaren. Zij dachten dat er een bloedvat in deze vinger zat, de Vena Amoris, die direct met het hart in verbinding zou staan. De Romeinen en Egyptenaren geloofden dat de bruidegom en de ring – met de ring om de linker ringvinger – het dichtste bij de vrouw zou staan en daarmee eeuwig verbonden zou zijn.

Trouwring dragen volgens geloof

Je kunt je trouwring ook dragen volgens het geloof. Zo dragen katholieken de trouwring om de ringvinger van de linkerhand, protestanten om de ringvinger van de rechterhand. Moslims dragen hun trouwring vaak rechts.

Trouwring dragen volgens cultuur

Het geloof speelt een belangrijke rol bij het dragen van de trouwring, maar de cultuur kan ook van invloed zijn. Zoals eerder gezegd, in Nederland wordt de trouwring door katholieken links gedragen, protestanten rechts. Echter, in Oostenrijk dragen katholieken de trouwring rechts en niet links. In Italië draagt men de trouwring weer wél aan de linkerhand. Ook kunnen tradities een grote rol spelen aan welke hand je een trouwring draagt.

Trouwring volgens je eigen voorkeur

Er zijn geen regels, dus je moet helemaal zelf weten om welke vinger je jouw ring draagt. Net wat jij comfortabel vindt. Het kan dus ook volgens jouw persoonlijke voorkeur als traditie en geloof een wat minder grote rol speelt. Welke hand en welke vinger kies je dan voor je trouwring? Als je rechtshandig bent kun je je ring bijvoorbeeld links dragen zodat de ring niet in de weg zit. Dat kan natuurlijk ook andersom het geval zijn. Of misschien heb je werk waardoor je je ring liever rechts draagt.

Trouwringen op maat

Aan welke hand en vinger je je trouwring ook draagt, ze kunnen altijd op maat worden gemaakt. Daarom moet je vooral zelf een eigen keuze daarin maken. Een trouwring staat tenslotte voor eeuwige trouw, liefde en verbondenheid.