Tips

5 tips voor een succesvol huwelijk

Een succesvol huwelijk

Een huwelijk is een verbintenis voor het leven, echter blijkt uit statistieken dat maar liefst 1 op de 3 huwelijken weer strandt. Hoe zorg jij ervoor dat jouw huwelijk in het goede rijtje blijft? Bekijk eens hoe goed jouw huwelijk is met deze relatietest. Daarnaast geven wij je hieronder de 5 beste tips voor een succesvol huwelijk.

Accepteer elkaars goede en minder goede eigenschappen

Iedereen heeft goede en mindere goede eigenschappen. Voor een succesvol huwelijk is het belangrijk dat je deze van jezelf en je partner kent. Maak gebruik van elkaars goede eigenschappen, als jullie het bijvoorbeeld allebei leuk vinden om te sporten, plan dan eens een sportief uitje of vakantie. 

Iedereen kent na verloop van tijd ook wel elkaars slechte eigenschappen. Als je daar niks mee doet zal dat elke keer frustraties opwekken. Stel dat manlief niet zo van het opruimen is, accepteer dit dan, maar vraag of hij bijvoorbeeld andere huishoudelijke taken (die jij niet zo leuk vindt) op zich wil nemen.

Wees tevreden met wat je hebt

Het gras is altijd groener bij de buren. Kijk daarom niet naar wat je niet hebt, maar wat je wél hebt. Natuurlijk zijn er altijd mensen die leuker, knapper, jonger zijn. Of ergens goed in zijn wat jij leuk vindt. Maar zo blijf je bezig. Kijk wat er leuk is aan jouw partner, waarom ben je voor hem of haar gevallen? Dingen die vaak zo normaal lijken in het dagelijks leven blijken achteraf vaak juist heel bijzonder. Zorg ervoor dat dit besef niet komt als jullie al uit elkaar zijn gegaan.

Communiceer goed

Niks is zo belangrijk voor een relatie als goede communicatie. Laat elkaar duidelijk weten wat je wilt en verwacht. Ga er niet zomaar vanuit dat je partner jouw ‘overduidelijke’ hints meekrijgt. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal anders op dit gebied. Mannen willen vaak gewoon op directe wijze horen wat er van ze wordt verwacht en hoe ze kunnen bijdragen aan de ‘oplossing’. Als je als vrouw geen oplossing wilt, maar een knuffel, vráág daar dan om.

Blijf investeren

Iedere relatie of huwelijk moet onderhouden worden. Als het vuurtje niet gestookt wordt, gaat het na verloop van tijd uit. Blijf dus investeren in elkaar. Dit hoeven echt niet altijd grootse materialistische dingen of cadeaus te zijn, vaak zit het juist in de kleine dingen. Toon oprechte interesse in je partner, geef elkaar regelmatig een knuffel of kusje. Onthoudt of noteer belangrijke data zoals verjaardagen en hoeveel jaar jullie al getrouwd zijn. Verras elkaar af en toe eens op iets leuks zoals een etentje of activiteit. Kortom, hou die vlam gaande!

Geef elkaar de ruimte

Niks is zo verstikkend in een relatie of huwelijk als een partner die continue op de ander zijn huid zit en altijd wil weten waar de ander uithangt. Of dat de partner zich continue bemoeit met alles. Iedereen heeft gewoon af en toe zijn of haar ruimte nodig, hoe goed je relatie ook is. Mannen willen soms met hun vrienden man-stuff doen. Vrouwen met hun vriendinnen girl-stuff. Ook hoef je niet altijd alles sámen te doen. Vraag of de ander meewilt als je dat leuk vindt, maar verplicht het niet. Alleen als de ander het leuk vindt. Zo geef je de ander voldoende ruimte.

Gaat je huwelijk (toch) bergafwaarts?

Gelukkig is hier in veel gevallen nog van alles aan te doen. Lees hoe je je huwelijk kunt redden.