Tips De Grote Dag

5 tips voor een duurzame bruiloft in stijl

duurzame bruiloft

Duurzaam trouwen is hip – en dat is maar goed ook. Op een gemiddelde bruiloft stoten we meer CO2 uit dan een heel huishouden in één jaar doet. Dus maak je mooiste dag nóg mooier met een groene bruiloft! Bang voor een geitenwollen-sokken bruiloft? Niet nodig, duurzaam en stijlvol gaan erg goed samen. Hier heb je alvast 5 ideeën.

All-in-one

Hoe kun je ‘groen denken’ bij het kiezen van de locatie? Op veel manieren. Gebruik je slechts één locatie voor zowel de ceremonie, receptie als het feest, dan kom je al een heel eind – zeker wanneer deze locatie ook nog eens met het openbaar vervoer te bereiken is! Als je gasten niet van A naar B naar C hoeven te reizen scheelt dit immers al veel CO2 uitstoot. En het scheelt jullie als bruidspaar veel stress en gedoe. Lekker op één plek genieten van een ontspannen dag met familie en vrienden.

Gerecyclede design meubels

Veel mensen vinden het leuk om zelf een persoonlijke touch aan te brengen in het interieur van hun bruiloftsdag. Een loungehoekje in de feestzaal, of een gezellige kampvuursfeer op een stel vlonders in de tuin. Hoe doe je dit in stijl, zonder je wens voor duurzaamheid te verstoren? Met meubels van gerecyclede materialen, Fairtrade verwerkt tot nieuwe banken en tafels. Een prachtig voorbeeld van een duurzaam meubelmerk is d-Bodhi. Met een salontafel en bankjes van gerecycled teakhout creëer je een eco- loungehoekje waar iederéén wil zitten!

Waar dan?

In de natuur trouwen kan een hele mooie, duurzame optie zijn – maar niet als er veel materialen naartoe worden gebracht of de natuur wordt beschadigd. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel mooie, groene trouwlocaties die rekening houden met energieverbruik en die gebruik maken van ecologische (voedsel)producten. Trouwlocaties met een groot buitengedeelte, maar ook locaties met een gezellige groene ‘binnentuin’ waarin je altijd droog zit.

Sfeerverlichting

Energieverbruik beperken in de avonduren is niet alleen duurzaam; het kan je ook veel sfeer opleveren. Kies bewust voor een bescheiden aantal duurzame lichtbronnen (zoals Solar of LED- lampen) die je op strategische plekken in de feesttent en op het buitenterras plaatst. Erg leuk: lampionnetjes met solar-sensor!

Biologische versnaperingen

Op een duurzame bruiloft is natuurlijk ook oog voor het welzijn van dieren en het milieu in bredere zin. Biologische producten zijn helaas niet goedkoop, maar vaak wel uitstekend van smaak en erg hip. Kies voor zoveel mogelijk voor lokale producten. En voeg vooral een aantal vegetarische hapjes aan de lijst toe: zo bespaar je kosten voor vlees of vis en krijgt je bruiloft een “haute cuisine”- karakter!