Catering Praktische zaken

20 leuke ideeën voor je servetten

Bij je bruiloft moet natuurlijk alles perfect zijn. En dat betekent: aandacht geven aan de details. Zoals bijvoorbeeld de servetten. Tenslotte ziet de tafel er een stuk mooier en chiquer uit als je iets leuks hebt gedaan met de servetten. Nu kun je naar de winkel gaan en daar hele dure servetten halen die al kant-en-klaar gevormd zijn. Maar het is veel leuker – en super makkelijk – om zelf je servetten te vouwen! Kijk maar eens naar deze 20 leuke voorbeelden.

1. Gevouwen servetten met bloemen

Het is helemaal in om servetten op te sieren met mooie bloemen. Deze bloemen zijn waarschijnlijk gewoon afkomstig uit de berm. Fluitekruid en dergelijke minibloemetjes zijn prachtig en gratis. Je kunt ze 2-3 dagen tevoren al (laten) plukken, zolang je ze in water zet.

Bloemservetten

www.trendenser.se

2. Chique gedraaide servetten

Deze bijzonder chique servetten kun je vrij gemakkelijk zelf maken. De servetten zitten namelijk in een haast onzichtbare servetring van papier, met daarop een papieren bloem. Je kunt ze natuurlijk ook op andere manieren versieren.

chique rol met papieren servetring

www.colincowieweddings.com

3. Boerenservetten

Heb je een landelijke bruiloft? Dan zijn deze linnen servetten iets voor jou. Je maakt ze heel gemakkelijk zelf! Koop een grote linnen lap of allemaal kleine lapjes. Vervolgens kies je een mooie kleur garen, je zet de naaimachine op een bijzondere steek en je laat de machine het werk doen.

Genaaide linnen servet

www.crateandbarrel.com.jpg

4. Dubbele servet met bloem

Een simpele dubbelgevouwen servet is niet zo bijzonder. Het is niet iets wat je doet met servetten voor een bruiloft. Maar als je er een mooi touwtje omheen doet en een bloem erin, heb je ineens een heel andere look!

Gevouwen servet met bloem

www.redheadcandecorate.com

5. Gevouwen servet met menu

Gebruik je menu’s tijdens de maaltijd? Dan is het mooi om menu en servet te combineren. Deze servetten zouden zo in een restaurant gebruikt kunnen worden! Toch zijn ze heel eenvoudig gevouwen, want het is het menu dat de aandacht trekt.

Gevouwen servet met menu

www.modwedding.com

6. Gevouwen zwanen

Zwanen zijn het symbool van de liefde. Ze worden dan ook veel gebruikt op trouwkaarten of als decoraties. Maar heb je er al eens aan gedacht dat je je servetten ook kunt omtoveren tot zwanen? Het is niet moeilijk, het werkt hetzelfde als een origami-zwaan vouwen.

Gevouwen zwaan

www.marthastewart.com

7. Het gevouwen hart

Ook het hart is het symbool van de liefde. En net als de zwaan kun je ook een hart heel gemakkelijk vouwen van servetten. Zo zijn de servetten niet alleen praktische doekjes, maar ook nog eens super mooi én symbolisch.

Hart van servet

www.frugalcouponliving.com

8. Menu met dille

Niet alleen bloemen hebben een plaatje veroverd in de opmaak van tafel en servetten: ook kruiden zie je steeds vaker terug. Dit servet is bijvoorbeeld omgevouwen tot menu-houder, maar bevat ook een enkel takje dille. Het geeft een prachtig, landelijk effect.

Menu en dille in servet

www.ruffledblog.com.jpg

9. Gevouwen blad

Gebruik je groen als thema-kleur op je bruiloft? Dan heb je natuurlijk overal groene details. Kies voor groene servetten, die je in de vorm van een blad vouwt. Het combineert prachtig met wat bloemen of echte bladeren op de tafel.

Plantenblad

www.cuded.com

10. Luxe gedraaide servetten

Deze servetten zien er wel heel gaaf en chique uit, toch? Ze zijn super simpel gemaakt. Je vouwt de servetten eerst op tot een driehoek, waarna je de losse ‘flappen’ draait. Meestal doe je dat met verwarmde servetten, zodat ze bij het afkoelen stijf blijven staan in de gewenste vorm.

Prachtige gedraaide servetten

www.magnetstreet.com.jpg

11. Servetroosjes

Wat staat echt hartstikke leuk op de tafels tijdens een bruiloft? Rozen natuurlijk! Maar in plaats van dure echte rozen, kun je van tevoren ook gewoon de servetten op een bepaalde manier opvouwen. Dan heeft iedere gast een prachtige roos die ook nog eens nuttig gebruikt kan worden.

Rozen van servetten

www.zendieeen.com.jpg

12. Opgerolde servetten met bestek

In een restaurant zou het goed kunnen dat je deze prachtige servet-rollen ziet liggen. Je kunt ze heel gemakkelijk zelf maken, met behulp van papieren koffie-onderzettertjes. Een simpel strikje maakt het helemaal af en het resultaat is prachtig.

servet met blaadje en strik

www.etsy.com

13. Snoepservetten voor kinderen

Heb je ook kinderen uitgenodigd voor de bruiloft? Dan is dit een erg leuk idee voor de kinderservetten. De kinderen kunnen de servetten gemakkelijk pakken en hebben ook nog eens wat lekkers te knabbelen tijdens de rest van de dag.

snoepservetten voor kindere

www.budget-wedding-planning.blogspot.com

14. Gevouwen ‘blije’ servetten

Wil je de stemming er echt goed in brengen? Dan zijn zelfs de servetten happy! Deze blije servetten maken al je gasten vrolijk en het ziet er heel gezellig uit. Ze zijn ook heel gemakkelijk zelf te maken en is een ideale oplossing voor een low-budget bruiloft.

Speciaal gevouwen servetten met smiley

www.woohome.com

15. Rechtstaande servetten

We hebben al eerder servetten gezien waar het menu in zit. Maar deze servetten zorgen ervoor dat het menu overeind kan staan. Hiervoor heb je wel stevige (liefst stoffen) servetten nodig. De afwerking met wat mooie herfstbloempjes maakt het helemaal af.

staande menu

www.weddingwire.com

16. Opgerolde servet ’taartjes’

Deze prachtige servetten zijn ook heel eenvoudig en chique vormgegeven. Ze zijn strak opgerold en daarna vastgezet met een parelkettinkje. Het is natuurlijk ook een optie om een servetring te gebruiken, of bijvoorbeeld een mooi lint.

17. Gestrikte servetten

Deze servetten zien eruit als prachtige strikken om je bestek. In feite zijn het servetten die wat zijn opgekruld zijn zijn vastgezet met een stukje lint. Een mooie en simpele decoratie, die de tafel een stuk gezelliger en warmer maakt.

Strik van servet

doitandhow.com

18. Kleren maken de man

Je kunt heel veel leuke ‘kleren’ vouwen van servetten. Dit shirt is een eenvoudig voorbeeld, maar als je even oefent kun je ook bruidskleren vouwen. Hartstikke leuk en het geeft een speels effect. Dit idee kan zowel met papieren als met dunne stoffen servetten worden uitgevoerd.

t-shirt servet

www.decor4all.com

19. Zee-thema

Heeft je bruiloft een zee thema? Dan horen je servetten daar natuurlijk ook bij. Kies voor mooie, diepblauwe servetten. Je kunt het geheel afwerken met wat mooi wit, stevig touw om het geheel een wat robuustere en stoerdere uitstraling te geven.

Zeethema servet

www.coastalhome.blogspot.com

20. Zelfgemaakte servetringen

Heb je in de aanloop naar je bruiloft even wat vrije tijd, of wil je je kinderen wat laten doen? Van wat wc-rollen maak je heel gemakkelijk prachtige servetringen. Ze passen vooral mooi bij een landelijke bruiloft, maar natuurlijk zijn er allerlei afwerkingen mogelijk.

Zelfgemaakte servetband

www.sunshineshoppeblog.com

Servetten zijn ongelofelijk veelzijdig en je kunt er prachtige dingen van maken. Van eenvoudig vouwwerk tot wat ingewikkelder geknutsel: deze 20 voorbeelden laten zien wat je allemaal kunt met servetten op je bruiloft. Zo geef je je tafel meteen een mooiere schikking, zelfs als je maar weinig geld over hebt!